Englishen
Deutsch de
Nederlands nl
español es
  • houten blaasinstrument
  • houten blaasinstrument
  • rozenhouten dwarsfluit
  • houten fluit
  • houten dwarsfluit kopen
  • applicatuur dwarsfluit
  • verhoef houten fluiten proberen
  • concert dwarsfluit
  • blaasinstrument
  • fluitbouwer

Alfred Verhoef, bouwer van houten dwarsfluiten.

Welkom op mijn website.

Al meer dan vijfentwintig jaar onderzoek en bouw ik fluitkoppen en dwarsfluiten. Ik zocht aanvankelijk naar een rijkere klankkleur en grotere toon in metaal. Maar ik vond het niet in zilver en ook niet in goud. Ik vond het in hout.

De houten concertdwarsfluiten die ik al een paar decennia bouw, worden bespeeld door (solo) fluitisten en in orkesten in landen in Europa, Amerika en Azië. Ze worden gebruikt voor muziek uit alle tijden. Sommige fluitisten spelen er voornamelijk eigentijdse muziek op.

De warmte en klankrijkdom van hout zijn ongeëvenaard. Het gonzende laag en sprankelende derde register, een scala aan klankkleuren, het is er allemaal. En er zijn meer houtsoorten met een prachtige klank, elk met een duidelijk verschil in timbre. Daarom bouw ik, als enige ter wereld, in acht houtsoorten: grenadille, cocus, cocobolo, mopane, coromandel, palissander en twee soorten rozenhout.
Maar het hout alleen garandeert nog geen prachtig instrument. Ik ben door veel research en experimenteren gekomen tot de klank, het speelgemak, de zuiverheid en de betrouwbaarheid van de fluiten zoals ze nu zijn. Lees meer in ‘fluitbouw’.

Al deze fluiten spreken gemakkelijk en snel aan, hebben een fluisterzacht pianississimo en een krachtig fortissimo. Ze hebben een rijke schakering aan klankkleuren en dragen tot in de verste hoeken van de grote zalen.

De fluitisten die op een Alfred Verhoef-fluit spelen maakten allemaal uiteindelijk een duidelijke persoonlijke keuze voor een of meer van deze houtsoorten. Een aantal van hen is op deze site te zien in concerten of korte videofragmenten. Of ze vertellen in artikelen of korte berichten over de fluiten van hun keuze.

Verder zijn er nog diverse interessante foto’s en video’s te bekijken. Over details van de bouw en over nieuwe ontwikkelingen. Of van fluitisten die een fluit proberen op het atelier of op fluitfestivals in diverse landen.

Maar hoe uitgebreid al deze informatie ook, alleen de fluiten zelf kunnen getuigen van hun prachtige klank en hun scala aan mogelijkheden. Wie dat zelf wil ervaren of daar meer over wil weten nodig ik van harte uit een berichtje te sturen, te bellen of een afspraak te maken. Wees welkom!