Links, details van het eerdere AV standaard-onderhandsysteem: de as is bevestigd aan de Fisklep en aan het rechter nokje en draait mee met de E of D klep en rond twee eindschroeven, als je de Fis speelt. Vanaf 2020 is dit vervangen door de onderhand van het Nieuwe 2020-systeem, rechts: alle kleppen draaien onafhankelijk om een vaste as.

Details van het nieuwe 2020-systeem. Zie ook Fluitbouw
Alle onderdelen zijn opnieuw ontworpen en zó gemodelleerd dat grootte, sterkte, gewicht en functionaliteit optimaal op elkaar zijn afgestemd. Alle bindingen tussen kleppen zijn eenvoudig afstelbaar met speciale schroefjes. Er is geen enkele pen-gatverbinding, alleen schroefsystemen. De bovenhandas was altijd al een vaste as bij de AV fluiten. Nu is er ook een vaste onderhandas waardoor de kleppen lichter lopen en het kleppensysteem betrouwbaarder is. Het offset systeem is half inline geworden. Middels twee klankstrippen kan gekozen worden voor verschillen in klankkleur en aanspreekbaarheid. De zilveren applicatuur is extra 1000/1000 verzilverd.

Detail van het nieuwe onderhandsysteem.
In plaats van een meedraaiende as draaien de vier kleppen onafhankelijk om een vaste as wat een snellere klepactie mogelijk maakt en een egaler gevoel in de onderhand. Alle bindingen zijn heel precies afstelbaar d.m.v. speciale paddestoelboutjes.

De bovenhandkleppen hadden al een vaste as. Ook het onderhandsysteem heeft dat nu.
Zelfs de duimbes is precies afstelbaar. De bovenhand- en E-mechaniekbrug zijn opnieuw ontworpen.

Het offsetsysteem staat meer in lijn met de andere kleppen. Zowel fluitisten die altijd op een volledig offsetsysteem spelen als zij die op een inline fluit gewend zijn, kunnen met deze stand goed overweg. Deze middenweg tussen de twee posities heeft ook een aantal technische voordelen.

Je kunt je eigen klankkleur bepalen met de AV klankstrippen.

Tapbeschermers hebben een binnenbus. Eerst de doppen er op, dan pas schoonmaken. Het belangrijke vet blijft nu op de tappen en komt niet op doek of fluit.

De klepdekseltjes worden niet meer gegoten en afgewerkt, maar in één keer gedraaid uit een massief zilveren staf. Ze zijn nog sterker en stabieler.

Een van de belangrijkste zaken voor de klank is de afstelling van de kurk. Die ligt nu nauwkeurig vast op de meest ideale plaats, ook na verdraaien is de afstelling altijd weer terug te vinden.

Het duimsysteem is veel stabieler geworden. Het wordt uitgevoerd met een dubbele buis in alpaca en zilver.

Het duimsysteem van de zijkant: een vaste as en twee daaromheen draaiende buizen.

Het nieuwe duimsysteem maakt het mogelijk de kleppen dichter bij de hoofdas te brengen. Resultaat is een wat gunstiger balans van de fluit in de handen.

De nieuwe fluitkoffers zijn nog sterker en overtrokken met het mooiste leer.
De klank van een Alfred Verhoef-fluit wordt bepaald door het specifieke hout voor die fluit en de diverse afmetingen.
Alle afmetingen van de fluiten zijn gelijk, behalve de diameters. Die worden steeds weer bepaald door de eigenschappen van het gebruikte hout. Ook aan mondgat en boring breng ik, als de fluit klaar en bespeelbaar is nog veranderingen aan, tot ineens de fluit begint te zingen en de optimale klank er is. Iedere fluit is daarom uniek. Er is geen standaard. Alle kleppen worden op de fluit gebouwd. Die precisie kan alleen maar steeds weer uit handwerk komen.
Toch zijn er altijd nog zaken die verbeterd kunnen worden. Dat kan technisch van aard zijn, waardoor de applicatuur sterker of stabieler wordt. Of praktisch, betreffende het gebruik. Het kan invloed hebben op de houding. Of het gaat over de klankkleur of de zuiverheid. De foto’s hierboven laten zien wat er nieuw is.
Sommige aspecten van verbeteringen worden verder behandeld bij ‘Fluitbouw’ .